Leestijd 2 - 3 min
Terugblik op een klein jaar werken bij Aloysius:
“Nog meer overtuigd van de noodzaak van onvoorwaardelijkheid”
“Toen ik zo’n jaar geleden de vacature zag voor de directiefunctie bij De Burcht wist ik: daar ligt mijn hart”

Marisja Groen werkt sinds 1 februari 2023 bij Aloysius en is directeur van De Burcht voor voortgezet speciaal onderwijs in justitiële jeugdinrichting Teylingereind. Ze komt uit het mbo en startte haar onderwijsloopbaan ooit als geschiedenisdocent. Na een klein jaar werken in het gespecialiseerd onderwijs is zij nog overtuigder van de noodzaak van onvoorwaardelijkheid: haar hart ligt bij jongeren die een extra kans verdienen.

Marisja: “Ik kende Aloysius al omdat mijn dochter op de Leidse Buitenschool in Katwijk zat. Geen andere school wilde haar aannemen toen zij het na mijn scheiding heel moeilijk had, maar die school gaf haar wél de kans. Door hoe zij zich daar heeft kunnen ontwikkelen, kon zij recent overstappen naar een reguliere basisschool. Toen ik zo’n jaar geleden de vacature zag voor de directiefunctie bij De Burcht wist ik: daar ligt mijn hart.”

Dochter was gastspreker

Marisja nodigde haar dochter uit om samen hun ervaringen met het gespecialiseerd onderwijs te delen in het team. “Een bijzondere gastspreker in de school”, beaamt zij. “Maar ik vond het mooi om ons kwetsbaar op te stellen en met collega’s te delen welke waarde speciaal onderwijs kan hebben in iemands leven. Wij kunnen hetzelfde betekenen voor de jongeren hier.”

“Collega’s zijn heel betrokken en er leven veel ideeën”

Verbeteren in het impactteam

Marisja werkt ook mee in het impactteam Gesloten Onderwijs, waarin alle scholen in (gesloten) jeugdzorg en justitiële jeugdinrichtingen samenwerken om het onderwijs verder te verbeteren.

“Juist als je in een letterlijk gesloten omgeving werkt, is dát je wereld en is het goed om op andere scholen te kijken, niet alleen binnen Aloysius maar ook daarbuiten. Zo sluit de particuliere justitiële jeugdinrichting in Lelystad nu ook aan bij ons impactteam.”

Nieuw ambitieus jaarplan

Na een klein jaar werken in het voortgezet speciaal onderwijs, is haar liefde voor de doelgroep alleen maar gegroeid. Het nieuwe jaarplan is klaar en ademt veel ambitie. Naast uitbreiding van het opleidingsportfolio wil het team nog beter werken aan leerdoelen en een sterke basis en focussen op onder meer nazorg, arbeidstoeleiding en intensievere samenwerking met collega’s van Teylingereind.

“Collega’s zijn heel betrokken en er leven veel ideeën”, merkt Marisja. “Zo willen we de bakkerij die hier vroeger was nieuw leven inblazen zodat leerlingen er praktijkervaring kunnen opdoen, willen we de mogelijkheden onderzoeken om de ouderapp in onze gesloten omgeving in te zetten en zo meer te investeren in ouderbetrokkenheid en willen we veel meer gastlessen organiseren.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marieke Wijntjes
eerder verschenen Jaarmagazine 2023-2024